Het Dorp Scheerwolde


Met een paar honderd inwoners is Scheerwolde een van de kleinste dorpen van de gemeente Steenwijkerland. Het dorp ligt in de Kop van Overijssel aan het Steenwijkerdiep, het verbindingswater tussen Steenwijk en Wetering.
 
Oorspronkelijk is Scheerwolde in 1953 opgericht als woonplaats voor landarbeiders die in de nieuwe polders hun werk zouden vinden. Door de opkomst van de mechanisatie is dat doel nooit gerealiseerd. De behoefte aan agrarisch personeel werd minimaal.
 
Jarenlang heeft het dorp een weinig florissant bestaan gekend, met name door gebrek aan werk in de directe omgeving. De werkende bevolking was aangewezen op werk in een van de nabij gelegen steden zoals Steenwijk, Meppel en Emmeloord.
 Door de opkomst van het toerisme in deze omgeving - met de Weerribben en de Wieden als trekpleisters - gaat Scheerwolde een ander leven tegemoet. Er zijn inmiddels plannen in gevorderd stadium om tussen Scheerwolde en het Steenwijkerdiep een waterdorp te bouwen en om nabij Wetering een recreatiepark op te zetten met ca. 250 vakantiewoningen. Als over enkele jaren die plannen zijn uitgevoerd zal dat zeker zijn uitwerking niet missen op de leefbaarheid in Scheerwolde. Ook de nu vrijwel ontbrekende middenstand krijgt daarmede nieuwe kansen.
meer info